niedziela, 5 września 2010

NALEWKA Z PIGWY, PIGWÓWKA - na serce, ciśnienie, trawienie, na przeziębienie, grypę i rozgrzewkę. Polska cytryna z dużą zawartością witaminy C


Nalewka z pigwy jest łatwa do wykonania. Tu znajdziesz kilka prostych przepisów na super nalewkę z pigwy. Z uwagi na lecznicze działanie powinna znaleźć się w każdym domu. Pigwa to lecznicza roślina, z której alkoholowa nalewka wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie krwi, pobudza trawienie i osłabia skurcze jelit. Z powodu dużej zawartości witaminy C należy do silnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, przez co ma działanie przeciwstarzeniowe. Ma piękny zapach, nazywana jet polską cytryną.
Wyciąg z pigwy w Rosji używany jest do leczenia niedokrwistości.
Z moczonych nasion można pozyskać śluz do wspomagania leczenia kaszlu.

I PRZEPIS - TRADYCYJNA NALEWKA Z PIGWY:
Składniki
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wódki

Owoce pigwy są bardzo twarde, pięknie pachną i są bardzo kwaśne. Po umyciu, przekroić każdy owoc na pół i łyżeczką wydrążyć nasiona ( z nich to w Rosji po namoczeniu pozyskuje się leczniczy śluz na kaszel).
Najlepiej owoce zmiksować blenderem albo drobno pokroić.
Wrzucić do dużego naczynia, przesypując warstwy cukrem i odstawić na 2-3 dni.
W tym czasie pigwa puści sok. Warto codziennie potrząsać naczyniem z sokiem, aby dobrze go wymieszać.
Po około 2 tygodniach można już zlać sok. Potem połączyć z alkoholem. Można zlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Owoce mogą być znakomitym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty (zamiast cytryny, ale należy pamiętać, że są nasączone alkoholem, więc nie należy po takiej herbatce prowadzić samochodu).

II PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWY Z MIODEM:
Składniki
- 1 kg owoców z pigwy,
- 1 litr wódki lub spirytusu (ew. pół na pół),
- 1/2 litra miodu (najlepiej lipowego)

Owoce pigwy umyć, pokroić na pól, wydrążyć łyżeczką pestki.
Owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić do słoja, zalać alkoholem i przechowywać 2 tygodnie.
Codziennie wstrząsać słojem. Potem przecedzić i zlać do butelek.
Butelki odstawić w ciemne, najlepiej chłodne miejsce na 2 miesiące.
A 2 miesiącach, smacznego. Nalewka miodowo-pigwowa nadaje się znakomicie do picia.

Owoce można również wykorzystać jako dodatek do herbaty lub do ciasta.

A TU PRZEPISY NA INNE PRZETWORY Z PIGWY:
- kompot z pigwy,
- galaretkę z pigwy,
- dżem z pigwy i jabłek


INNE NALEWKI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz