niedziela, 5 września 2010

Jarzębina. Nalewka z jarzębiny (jarzębinówka/jarzębiak) - na trawienie, drogi moczowe, hemoroidy, krążenie, żylaki, serce


Jarzębina jest wspaniałym antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki, ma działanie przeciwstarzeniowe. Korzystnie działa na układ trawienny, ma lekkie działanie moczopędne ( zwiększa wydzielanie moczu i dezynfekuje drogi moczowe). Korzystnie działa w przypadku stanów zapalnych żył kończyn dolnych oraz hemoroidów. Nalewce z jarzębiny przypisuje się działanie wzmacniające pracę serca. Stosuje się w nieżytach jelit, biegunkach, schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej)

Surowe owoce nie są jadalne (mogą wywołać wymioty). Owoce jarzębiny są jadalne tylko po przemrożeniu (w zamrażalniku lub należy zbierać je po przymrozkach) lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku - tracą gorzki smak i właściwości wywołujące wymioty.
Nie tracą natomiast swoich znakomitych właściwości leczniczych i kulinarnych. Zawierają więcej karotenu niż marchew. Mają dużo witamin
(C, E, P, K, PP, A) oraz pektyny i garbniki.

NALEWKA Z JARZĘBINY - PRZEPIS I:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych (czerwonych) owoców jarzębiny,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 przegotowanej wody,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 kg wódki

Oczyszczone i umyte owoce jarzębiny ułożyć na blaszce lu aluminiowej folii i przyrumienić w piekarniku.
Ostudzić, wsypać do słoja, zalać alkoholem, zamknąć naczynie. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach przefiltrować nalewkę.
Cukier (1/2 kg) rozpuścić w wodzie (1/2 l przegotowanej wody). Ostudzić, wcisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć nalewkę z wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Przelać do butelek. Leżakować nalewkę w ciemnym, chłodnym miejscu przez pół roku.

NALEWKA Z JARZĘBINY - PRZEPIS II:
Składniki
- 1 kg owoców jarzębiny,
- 1/2 kg cukru,
- sok z 1 cytryny (dodaje się 1 cytrynę na jeden kilogram owoców jarzębiny),
- 1/2 wódki lub 50% alkoholu.

Owoce upiec jak w przepisie I. Wsypać do słoja, przesypując cukrem (1/2 kg cukru na 1 kg owoców jarzębiny) Wcisnąć sok z cytryny (1 cytryna na 1 kg świeżych owoców).
Zalać alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach odcedzić owoce (owoce po wyjęciu należy rozgnieść) i dodać do płynu ponownie jako miazgę. Potem przefiltrować całość.
Zlać do butelek.
Leczniczo pić po łyżce stołowej zmieszanej w 1/4 szklanki przegotowanej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz