niedziela, 5 września 2010

NALEWKA Z ARONII, ARONIÓWKA - na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy. PROSTE WINKO Z ARONII



Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn (dlatego znakomita na galaretki), witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez)
Zalecana na:
- uelastycznienie i zwiększenie przepustowości naczyń krwionośnych,
- normalizację ciśnienia krwi,
- zmniejszenie cholesterolu, dotlenienie serca,
- przyrost czerwonych krwinek,
- zapobieganie żylakom, pękaniu naczynek,
- na hemoroidy,
- oczyszczenie limfy (detox),
- na zimne stopy i ręce,
- w awitaminozie, anemii, białaczce,
- dla zwiększenia energii i sił witalnych.

W kuchni znakomita na soki, dżemy, galaretki, konfitury. Wspaniale barwi inne soki nadając im głęboki kolor.
Przemrożona, podobnie jak jarzębina traci swój cierpki smak.


NALEWKA Z ARONII (ARONIÓWKA) ze spirytusem i wódką:
Składniki
- 1kg owoców aronii
- 2 l wody,
- 200 g liści wiśni,
- 1/2 kg cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 l spirytusu (lub pół na pół z wódką)

Owoce aronii wrzucić do 2 litrów wody, wrzucić liście wiśni i gotować ok 30 minut.
Pozostawić do wystygnięcia. Na drugi dzień dodać 1/2 kg cukru, sok z 1/2 cytryny i zagotować.
Wystudzić i dodać alkohol.
Odcedzić i przelać do butelek. Odstawić w chłodne, najlepiej ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

ZOBACZ jeszcze przepisy na Nalewkę z pigwy (pigwówkę)

oraz INNE NALEWKI, również lecznicze


Dodatkowe informacje znajdziesz w Wikipedii:
SOK Z ARONII – najprościej i najszybciej uzyskuje się bogaty w witaminy sok aroniowy w sokowniku – parowniku. Owoce aronii zmieszane z cukrem poddane działaniu gorącej pary wodnej dają znakomity w smaku sok o barwie prawie czarnej. Nie należy uzyskiwać soku przez zasypywanie owoców cukrem w słoju, gdyż efekty będą o wiele gorsze.
KONFITURY Z ARONII– należy je smażyć niezbyt długo. Dla poprawy smaku można dodać soku z cytryny, czarnej porzeczki, kwaśnych odmian jabłek lub kwasku cytrynowego. PRZECIER Z ARONII– owoce przeciera się z cukrem, dodając na 1 kg aronii 1 kg cukru. Smak poprawia dodanie jabłek w skali 3 kg aronii i 1 kg jabłek. Przecier należy podgrzać do temperatury 60-70 °C stale mieszając, następnie umieścić w gorących sterylizowanych słojach lub puszkach (w produkcji przemysłowej).
ARONIA KONSERWOWANA NA GORĄCO – owoce aronii wsypane do cedzaka należy zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie wkłada się je do misy i zasypuje cukrem kryształem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Owoce z cukrem podgrzewamy do temperatury 90 °C ciągle mieszając i natychmiast rozlewamy do gorących, suchych słojów, które następnie szczelnie zamykamy. Przy dobrej organizacji konserwacja 2 kg owoców trwa 10-15 minut.
ARONIA W SOKU WŁASNYM – owoce należy ws
ypać do słojów, zalać gorącym sokiem z aronii i pasteryzować.

SMACZNA, WYGODNA W STOSOWANIU.
Ekstrakt z wyselekcjonowanych owoców i ziół, które mogą optymalizować organizm, wspomagając układy:
  • KRĄŻENIA (wzmocnienie serca, naczyń krwionośnych),
  • NERWOWY (zmniejszenie stresu, bezsenności, poprawa pamięci, koncentracji),

  • TRAWIENNY, WYDALNICZY (detox, usuwanie nadmiaru wody z organizmu, tym samym zmniejszenie obrzęków, zmniejszenie masy ciała),
  • IMMUNOLOGICZNY (wzrost energii, ochrona przed infekcjami, ryzykiem wystąpienia problemów nowotworowych),

  • KOSTNY i SKÓRA (spowolnienie starzenia, występowania cellulitu, stymulacja kolagenu).
Również dla osób z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym, Wegan i Wegetarian. Nie zawiera alkoholu, glutenu, sztucznych zapachów i sacharozy.
STOSOWANIE: Łatwy w stosowaniu – wystarczy 1 łyżka rano dziennie (10 ml). Kuracja powinna trwać min 1 miesiąc.
W przeciwieństwie do innych suplementów diety Esencja SuperOwoców i Ziół Vive nie jest rozcieńczana wodą (zawiera wyłącznie naturalny sok), dlatego wystarczy 1 łyżka dziennie a nie 3 - 1
2.


PROSTY PRZEPIS NA SZYBKIE I BARDZO SMAC
ZNE LECZNICZE WINKO Z ARONII

(owoce z aronii
z tego winka są znakomite do deserów i lodów)

Składniki:
- 5 kg owoców aronii
- 3 litry wody,
- 1 litr spirytusu
- 1 kg cukru (lu 2 kg jeśli winko ma być słodsze)
- 200 liści wiśni (a jeśli ich nie masz dodaj:
- laska wanilii
- sok z 1 cytryny
- okrojona skórka z cytryny).
Owoce aronii brudzą
w trwały sposób, więc uważaj żeby nie zabrudzić blatu kuchennego (jeśli nie jest marmurowy lub granitowy :)

Owoce aronii umyć, wsypać do emaliowanego garnka, zalać 3 litrami wody i wsypać cukier. Gotować, wrzucić liście wiśni ( lub jeśli ich nie masz dodaj laskę wanilii, obraną skórkę z cytryny)
Aronia zwyczajnie śmierdzi, nie pachnie. Dlatego tak ważne jest dodanie liści wiśni lub pozostałych dodatków w razie ich braku.
Gotuj 30 minut. Wystudź. Dodaj sok z cytryny. Wywar wymieszaj. Odstaw w ciemne miejsce, wywar może pozostać w garnku, ale jeśli jest emaliowany na jasny kolor, ślady po gotowaniu owoców pozostaną. Więc najlepszy jest garnek emaliowany na czarno lub garnek o grubym dnie (ważne, żeby nie był aluminiowy)
Na drugi dzień dodaj spirytus - jeśli chcesz żeby winko było łagodniejsze, nie usuwaj owoców. Jeśli chcesz żeby było mocniejsze przed dodaniem spirytusu usuń owoce aronii.
Zlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy.
Owoce są znakomite do deserów i lodów.

Winko jest bardzo smaczne i wspaniale pachnie. Robiąc winko nie przemrażałam owoców aronii a również nie miałam liści wiśni. Użyłam skórkę z cytryny, laskę wanilii. Zamiast liści wiśni możesz użyć, jeśli masz gałązki wiśni. Też sprawią, że aronia straci swój przykry smak i będzie pyszna.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz